Новости → Гройсман: аеропорту Гостомель поставили завдання бути готовим приймати лоу-кости через півроку

Groysman_povidomliae_sio_lowcoster_bude_u_gostomeliАеропорт Гостомель має чітке завдання створити термінал, щоб в межах півроку бути готовим приймати лоу-кости, повідомив в інтерв'ю прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.

За словами прем'єра, він не знав про підписаний в березні між міністром інфраструктури і комерційним директором Ryanair меморандумі, який передбачав обслуговування лоу-коста в аеропорту Бориспіль.
"В уряді цієї інформації не було. Міністр особисто підписав. Якби ми в Кабміні знали, то зобов'язали б Гостомель відразу почати підготовку до створення терміналу для лоу-костів. Меморандум підписали в березні, а за шість місяців можна було зробити класний термінал, і всі лоу-кости почали б літати вже з Гостомеля. На жаль, ми втратили час ", - розповів Гройсман.

Прем'єр також заявив, що поки буде будуватися термінал в Гостомелі, Бориспіль або Жуляни на тимчасових умовах можуть надати Ryanair свої послуги.
Про свій вихід на український ринок Ryanair заявив 15 березня 2017 року. Спочатку лоу-кост вів переговори про польоти з аеропорту Жуляни, але не зміг домовитися про умови, тому "в останній момент виник Бориспіль", - розповів 15 березня генеральний директор аеропорту «Бориспіль».

lowcoster_go_v_gostomel10 липня він заявив, що Ryanair може нанести збитки аеропорту Бориспіль в розмірі 2 млрд. Грн. в рік і розкрив деталі переговорів з бюджетником.
Після цього лоу-кост закрив продаж квитків і заявив про відмову від польотів в Україні.

"Київський аеропорт продемонстрував, що Україна все ще не є достатньо зрілим і надійним місцем для ведення бізнесу, щоб інвестувати провізні потужності Ryanair. Нездатність київського аеропорту дотримуватися домовленостей приведе до втрати понад 500 тис. Клієнтів і 400 робочих місць тільки за один рік, які могли забезпечити значне зростання української економіки. Нам шкода, що львівський аеропорт також став жертвою рішення київського аеропорту ", - прокоментував тоді ситуацію комерційний директор Ryanair.

Згідно з оприлюдненими деталей підписаної 15 березня міністром інфраструктури і комерційним директором Ryanair меморандуму, в ньому передбачалося, що Мінінфраструктури спільно з аеропортом Бориспіль повинні вжити заходів, які дозволять застосовувати ставку збору $ 7,5, що включає знижений збір за безпеку в $ 3 за відправленого пасажира протягом 4 років після запуску нового маршруту.
При цьому знижену ставку $ 7,5 також передбачалося поширити на неканнібалізірованний пасажиропотік на лінії Київ-Лондон, тобто Ryanair отримувала б знижку лише в разі, якщо б перевозила нових пасажирів на лінії, а не забирала пасажирів у літаючих на лінії перевізників.

У червні Мінінфраструктури знизило базову ставку пасажирського збору в аеропорту Бориспіль з 17 до 13 з кожного відправленого пасажира і дозволило аеропорту застосовувати знижки до 80% при виставленні рахунків авіакомпаніям на оплату зборів на регулярні рейси як за новими, так і існуючих напрямках.